Ontwerpwedstrijd

Jaarlijks organiseert het Schaakstukkenmuseum de Schaakstukken Ontwerpwedstrijd, waarmee leuke prijzen te verdienen zijn (hoofdprijs € 1000,-, tweede prijs € 500,-, derde prijs € 250,-, vierde prijs € 100,-, vijfde prijs € 50,-, troostprijs € 25,-). Iedereen, jong of oud, amateurknutselaar of designer, is welkom om mee te doen. Zolang het schaakspel maar zelf ontworpen en gemaakt is.

Hoe het werkt

Het jaar van deelname begint met Museumnacht-010 (begin maart) en eindigt op 31 december. Deelnemers kunnen tot 1 april hun schaakspel inleveren bij het Schaakstukkenmuseum. De rest van het jaar brengen bezoekers hun stem uit waarna op 2 januari de winnaar bekend gemaakt wordt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het museum.

Bij de inzendingen van 2020 heeft museumdirecteur Ridder Dijkshoorn voor de laatste keer enkele uitzonderingen gemaakt op de spelregels: “Er staan nu 14 deelnemende spellen, waaronder enkele vrij grote, tentoongesteld. Hier kunnen de bezoekers in heel 2020 nog op stemmen en de uitslag maak ik op 1 januari 2021 om 14.00 uur bekend in het Schaakstukkenmuseum. Omdat we in 2021 echt ruimtegebrek gaan krijgen, zullen we ons strikt aan de spelregels gaan houden.”

De spelregels vanaf 2021

 1. bordgrootte maximaal 50 x 50 cm
 2. geheel en al zelf gemaakt ontwerp
 3. géén 3 D prints
 4. géén serie-gemaakte spellen
 5. bij meer dan 6 inzendingen wordt door het personeel (exclusief Ivanka), van het Schaakstukkenmuseum een selectie gemaakt van de 6 mooiste spellen; de overige worden niet tentoongesteld. Over de selectie die door het personeel gemaakt wordt, kan niet gediscussieerd worden.
 6. inzendingen dienen uiterlijk 1 april 2022 binnen te zijn.
 7. elke bezoeker is lid van de jury en mag één stem uitbrengen.
 8. de stemmen worden op 31-12-2022 geteld en op 01-01-2023 wordt de uitslag bekend gemaakt in het Schaakstukkenmuseum.

 • RAKU schaakspel
 • Afvalhout
 • Uitgestorven VS Bijna uitgestorven
 • Origambit
 • Onderwater

Memorabele inzendingen

Het spel van de religies

Eén van de deelnemende kunstenaars aan de Schaakstukken Ontwerpwedstrijd van 2007 was Alie Kalverda, die het schaakspel “Het spel van de religies” heeft ingezonden, waarbij zij hoopt dat dit schaakspel ertoe bijdraagt de verschillende religies wat meer verdraagzaam tot elkaar te maken, opdat daarbij de wereldvrede weer een stap dichterbij kan komen. Zie ook haar website: www.aliekalverda.nl.

Het Rotterdam Schaakspel

In 2010 is het Rotterdam Schaakspel van de kunstenaar Harry Hoek in de tentoonstelling opgenomen, zowel in tafel- als XL-formaat. Harry Hoek, die ook eens heeft meegedaan aan de Schaakstukken Ontwerpwedstrijd, viel niet in de prijzen met zijn Rotterdamse gebouwen. De nieuwe, abstracte versie van het spel is een groter succes. Het staat niet alleen binnen tentoongesteld maar ook buiten, in XL formaat. Met het grote spel kan naar hartenlust gespeeld worden tussen de Kubuswoningen.  (Lees meer over de totstandkoming van het spel.)

Beide formaten van het Rotterdam Schaakspel zijn in het Schaakstukkenmuseum te koop en de XL-versie is ook te huur. Heeft u interesse in het Rotterdam Schaakspel? Stuur dan een email naar schaakstukkenmuseum@hotmail.com.

TIP: Als Rotterdams bedrijf op zoek naar een mooi relatiegeschenk? Denk dan eens aan het Rotterdam Schaakspel in luxe doos.