Het Schaakstukkenmuseum opende na een herinrichting opnieuw zijn deuren op 25 november 2017. Toegevoegd was de collectie van moeder en dochter Rademaker, die na het wekenlang uitpakken en sorteren van vele doosjes, nu feestelijk is onthuld.

Bijzonder Engels schaakspel, met letters als schaakstukken, Collectie Rademaker

“Voor mij was het heel bijzonder om onze collectie nu hier in het museum tentoongesteld te zien”, zegt dochter Miranda. “Veel herinneringen kwamen boven. Aan het allereerste schaakspel dat we ooit kochten, en ook aan allerlei grappige voorvallen uit latere jaren. Het was leuk om deze verhalen te kunnen delen met de bezoekers tijdens de heropening.”

“Omdat ik violiste ben, wisselde ik het vertellen af met het spelen van muziek, uitgevoerd samen met twee van mijn vioolleerlingen; Myrthe Andriessen en Kim Nieuwland. We hadden de muziek zo uitgezocht dat het echt paste bij de verhalen over de schaakspellen en hun herkomst. Dat maakte de middag extra speciaal voor iedereen. Als er een hemel bestaat, keek mijn moeder vast vanuit het hiernamaals met een glimlach op ons neer!”