Ontwerpwedstrijd

Jaarlijks organiseert het Schaakstukkenmuseum de Schaakstukken Ontwerpwedstrijd, waarmee leuke prijzen te verdienen zijn (hoofdprijs € 1000,-, tweede prijs € 500,-, derde prijs € 250,-, vierde prijs € 100,-, vijfde prijs € 50,-, troostprijs € 25,-). Iedereen, jong of oud, amateurknutselaar of designer, is welkom om mee te doen. Zolang het schaakspel maar zelf ontworpen en gemaakt is.

Hoe het werkt

Het jaar van deelname begint met Museumnacht-010 (begin maart) en eindigt op 1 januari het jaar erop. Deelnemers kunnen tot 1 maart hun schaakspel inleveren bij het Schaakstukkenmuseum. De rest van het jaar brengen bezoekers hun stem uit waarna op 1 januari de winnaar bekend gemaakt wordt tijdens de feestelijke prijsuitreiking.

Memorabele inzendingen

Het spel van de religies

Eén van de deelnemende kunstenaars aan de Schaakstukken Ontwerpwedstrijd van 2007 was Alie Kalverda, die het schaakspel “Het spel van de religies” heeft ingezonden, waarbij zij hoopt dat dit schaakspel ertoe bijdraagt de verschillende religies wat meer verdraagzaam tot elkaar te maken, opdat daarbij de wereldvrede weer een stap dichterbij kan komen. Zie ook haar website: www.aliekalverda.nl.

Het Rotterdam Schaakspel

In 2010 is het Rotterdam Schaakspel van de kunstenaar Harry Hoek in de tentoonstelling opgenomen, zowel in tafel- als XL-formaat. Harry Hoek, die ook eens heeft meegedaan aan de Schaakstukken Ontwerpwedstrijd, viel niet in de prijzen met zijn Rotterdamse gebouwen. De nieuwe, abstracte versie van het spel is een groter succes. Het staat niet alleen binnen tentoongesteld maar ook buiten, in XL formaat. Met het grote spel kan naar hartenlust gespeeld worden tussen de Kubuswoningen.  (Lees meer over de totstandkoming van het spel.)

Beide formaten van het Rotterdam Schaakspel zijn in het Schaakstukkenmuseum te koop en de XL-versie is ook te huur. Heeft u interesse in het Rotterdam Schaakspel? Stuur dan een email naar schaakstukkenmuseum@hotmail.com.

TIP: Als Rotterdams bedrijf op zoek naar een mooi relatiegeschenk? Denk dan eens aan het Rotterdam Schaakspel in luxe doos.