Het Chinese nieuwe jaar begint vandaag en dat gaat altijd gepaard met een groot feest. Vuurwerk, spelletjes, samen eten en het vereren van goden en voorouders. Zelfs de economie ligt even stil omdat familieleden er alles aan doen om deze dagen bij elkaar te zijn.

Oud en Nieuw of het Lentefeest is het meest belangrijke feest in China. De feestelijkheden gaan wel twee weken achter elkaar door. Een belangrijk onderdeel van het feest is eer brengen aan voorouders, goden en heiligen. De meest populaire mythische figuren zijn de Acht Onsterfelijken, die vaak worden afgebeeld op een berg. Pa Hsien is de Chinese naam voor deze heiligen: een Hsien is iemand die de rest van zijn leven als kluizenaar slijt in de bergen. Met name in Noord-China krijgen de Onsterfelijken veel aandacht tijdens Oud en Nieuw. Hun afbeeldingen worden boven de tafels vol offergaven gehangen en met elkaar verbonden door middel van een plant met stimulerende krachten.

Mensen worden onsterfelijk
Door de eeuwen heen verandDe Onsterfelijkenerde de samenstelling van de Acht Onsterfelijken nog wel eens en de nu bekende combinatie is ontstaan in de 19e eeuw. De eerste die onsterfelijk werd, was Li Tieguai. Hij wordt afgebeeld met een ijzeren kruk omdat hij het lichaam had overgenomen van een kreupele bedelaar. Zhong-li Quan was de tweede en is een kaal, dik mannetje met een lange baard en een waaier van veren. Lü Dongbin kreeg als derde de onsterfelijkheid. Hij bestrijdt agressie, onwetendheid en hartstocht. Lü nam een leerling aan, Han Xiang. De leerling bereikte onsterfelijkheid door te pletter te vallen. Zijn afbeelding gaat meestal gepaard met bloemen. Nummer vijf was de hoveling Cao Guojiu, die teleurgesteld de bergen introk om als kluizenaar te leven. Zhang Guolao is de volgende. Deze oude man, zittend op een witte ezel, beschermde pasgetrouwde echtparen en kinderlozen. Lan Caihe is nummer zeven en onsterfelijk gemaakt door Li Tieguai omdat ze voor hem had gezorgd. De laatste, He Xiang, werd onsterfelijk door een stuk parelmoer te eten. Zij is herkenbaar aan de lotusbloem.

De oorsprong van de Acht
Volgens de overlevering leefden de Acht Onsterfelijken in ver uit elkaar liggende eeuwen. Het is onduidelijk waarom, wanneer en hoe ze bij elkaar zijn gebracht. De verhalen over deze mythische figuren staan pas sinds de 7e eeuw op schrift en voor die tijd zijn ze alleen mondeling overgeleverd. Volgens de verhalen zijn de Onsterfelijken regelmatig op aarde te vinden waar ze zich niet echt gedragen zo als het hoort. Spannende verhalen over rebelse heiligen wonnen erg aan populariteit in een cultuur waar onverantwoord en afwijkend gedrag niet op prijs werd gesteld. De Acht waren een soort helden, die deden wat de gewone mensen ook zouden willen doen maar niet mochten. Een andere reden van hun grote populariteit is hun bekendheid. Alle lagen van de bevolking kwamen al vroeg in aanraking met de Onsterfelijken. Ze mochten bijvoorbeeld niet ontbreken op iemands 50e verjaardag want ze brachten geluk. De rijken kregen de mythische figuren op bezoek in de vorm van acteurs. Arme mensen kregen een prent van de Onsterfelijken om hen geluk te wensen.

_2371Populaire afbeeldingen
Vanwege hun populariteit zijn de mythische figuren nog steeds op allerlei manieren terug te vinden. In afbeeldingen op porselein of in houtsnijwerk maar ook als gebruiksvoorwerpen. Zo bezit het schaakstukkenmuseum een schitterend spel waarin de Onsterfelijken de stukken vormen.

Door Marjolein Overmeer