Het Schaakstukkenmuseum organiseert jaarlijks de Schaakstukken Ontwerpwedstrijd. Het afgelopen jaar konden bezoekers weer stemmen op de ingezonden kunstwerken, acht stuks ditmaal. Op 1 januari is het winnende schaakspel feestelijk onthuld.

Ivanka winnaar 2015De ontworpen schaakspellen staan goed in het zicht. Gelijk bij binnenkomst van het museum loop je langs de tafels waarop de creatieve uitspattingen van de deelnemers zijn uitgestald. Het is dan ook de bedoeling dat bezoekers van het museum hun favoriet op een kaartje schrijven en zo de deelnemers aan stemmen helpen.

Vanaf maart 2015 stroomden de stemmen binnen: 622 stuks in totaal. Op deze Nieuwjaarsdag maakt museumdirecteur en jarige job Ridder Dijkshoorn de winnaar bekend: de 21-jarige Ivanka Kovacs krijgt van hem de envelop met €1000,- aan prijzengeld voor haar schaakspel IJssculpturen.

Onbetwiste winnaar
ijsspel ontwerp 1 beterHet schitterende ontwerp was vanaf het begin al de gedoodverfde favoriet en wist uiteindelijk 38 procent van de stemmen binnen de slepen. Ivanka heeft zich voor haar schaakspel laten inspireren door het Eskimoschaakspel uit de collectie van het Schaakstukkenmuseum. Ze boetseerde eerst van klei de pooldieren en de Eskimo Koning en Koningin, om ze vervolgens met latex te omhullen. Zo creëerde Ivanka latex mallen, die ze volgoot met epoxyhars. De ene partij heeft geen kleurtje gekregen, en de stukken zien er uit alsof ze rechtstreeks uit een ijsblok zijn gehakt. De andere partij is, eveneens helemaal in stijl, licht blauwgroen. Alsof je naar de ijskoude zee kijkt…

IJSspel detail ontwerp 1Over de keuze van de welgevormde schaakstukken, die zowel op de Zuidpool als op de Noordpool zijn geïnspireerd, zegt Ivanka:”Het Eskimopaartje voor Koning en Koningin is natuurlijk logisch en ook de pionnen waren snel duidelijk. Dat moesten pinguïns zijn, want daar stikt het van op de Zuidpool. De sterke en robuuste Toren kon alleen maar uitgebeeld worden door zo’n machtige ijsbeer en omdat zowel een Paard als een sledehond trekdieren zijn, was ik daar ook snel uit. Vooral de hond vind ik zelf heel goed gelukt. De Loper vond ik moeilijker… Er zit verder geen verklaring achter mijn keuze voor de zeehond. Ik vind het gewoon een grappig dier.”

Het bijbehorende bord is van plexiglas, waarbij de matte vlakken zijn gefreesd en opgeschuurd. Er zitten ook lampjes aan de zijkanten, waardoor het bord en de enigszins doorzichtige stukken mooi oplichten. Een terechte winnaar. Ivanka heeft al eerder meegedaan aan de wedstrijd en haar ontwerpen worden steeds beter: eindelijk heeft ze een keer de hoofdprijs te pakken! Dat belooft wat voor 2016…

Oude rotten
Waterspel ontwerp 2Op de tweede plaats is het ontwerp Waterschaak van Yannah geëindigd, met 14 procent van de stemmen. Dit spel stond oorspronkelijk onder water maar moest helaas na enige tijd droog worden gelegd. Het water begon wat onaangenaam te ruiken en te verkleuren en de stukken te zinken… Al met al een zeer creatieve vormgeving van zowel de schaakstukken in waterthema als het schaakbord.

Rond ontwerp 3Arnold de Heer bemachtigde met 77 stemmen de derde plaats met zijn robuuste Ronde tafel schaakspel. Het bord is gemaakt op een doorsnede van een dikke boomstam en de stukken zijn van ijzer. Vooral bijzonder aan dit spel zijn de extra stukken die Arnold erbij heeft verzonnen, zoals een vraagteken en een joker. Hierbij horen dan ook de door hem geschreven spelregels. Dat wordt een verrassend  potje schaak.

Theelepels ontwerp 4Op de vierde plaats eindigde routinier Reinie Lap met het Theelepeltjes schaakspel. Het is niet de eerste keer dat Reinie meedoet en dit jaar wist zij 76 stemmen te bemachtigen.

De vijfde plek is behaald door een andere oude bekende, namelijk de heer F.G. Mellink. Eerder won hij de derde plek met het Recycle schaakspel. Iets lager in de peilingen dus dit jaar, maar toch weer een creatieve poging. Zijn Kurken Schaakspel heeft 11 procent van de stemmen gekregen.

Jonge deelnemers Erasmiaans
Zoals elk jaar, dingen ook de leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam mee naar de prijzen. De winnaar van de ontwerpwedstrijd op deze school doet ook altijd mee aan de ‘grote’ wedstrijd van het Schaakstukkenmuseum. Dit jaar liet Ridder Dijkshoorn de top drie van deze leerlingen-ontwerpwedstrijd meedoen.

Natuur v fabriek ontwerp 7Helaas eindigden de inzendingen wat minder goed dan in 2014, toen de Erasmiaanse leerlingen er met de eerste plek vandoor gingen! Dit jaar eindigen de leerlingen, ondanks de stemmen van vooral jeugdige bezoekers, op plaats zes, zeven en acht met hun creaties. Het aantal stemmen ontliep elkaar weinig. Het schaakspel De industrie tegen de natuur kreeg 33 stemmen en eindigde op plek zes, Het schaakspel op z’n kop op plek zeven met 27 stemmen en het schaakspel De Minions op plaats acht met 21 stemmen.

Doe mee in 2016
Allemaal van harte gefeliciteerd met deze prestaties en voor de creatievelingen onder de lezers en bezoekers de volgende oproep: doe mee met de Schaakstukken Ontwerpwedstrijd 2016! Tot 1 maart kun je je eigen ontwerp inleveren bij het Schaakstukkenmuseum, waar het de rest van het jaar zal worden tentoongesteld en stemmen kan ontvangen. En wie geen tijd of zin heeft om te knutselen: kom langs en breng je stem uit op 1 van de nieuwe ontwerpen. Het Schaakstukkenmuseum is dagelijks geopend, van 11u tot 17u.

Door Marjolein Overmeer