Het Schaakstukkenmuseum organiseert jaarlijks de Schaakstukkenontwerpwedstrijd. Dit jaar is het extra spannend: het aantal stemmen ging lang gelijk op en de deelnemers zaten elkaar op de hielen. Nu zijn alle stemmen geteld…

De Schaakstukkenontwerpwedstrijd is een creatieve wedstrijd voor jong en oud. Ontwerp je eigen schaakspel en maak kans op mooie prijzen! Aan deze oproep wordt altijd ruimschoots gehoor gegeven en dit jaar stonden 5 totaal verschillende schaakspellen op de wedstrijdtafel. Vanaf de Rotterdamse Museumnacht in 2013 stonden de ontwerpen tentoongesteld in het Schaakstukkenmuseum en alle bezoekers van het afgelopen jaar hebben een stem uit kunnen brengen op hun favoriet.

De ontwerpen
De deelnemers hadden hun best weer gedaan op de creaties. In willekeurige volgorde waren te bewonderen:

Wedstrijd Plee chessPlee Chess door Pieter de Koning. Hij heeft zijn schaakspel van wc-rollen gemaakt en gaf het spel een naam met een leuke woordspeling. De wc-rollen zijn van boven zo kunstig geknipt, dat in een oogopslag duidelijk is om welke schaakstukken het gaat. Een van de favorieten onder de bezoekers van het museum. (Foto links)

Wedtrijd gezond vs snackGezond vs ongezond door Wissal Chiguer, Dewi Sterk en Lizelot van den Berg. Deze jongedames uit groep 7 van basisschool de “De Pijler” waren in 2013 al in de prijzen gevallen bij de Schaakstukkenontwerpwedstrijd voor scholieren, georganiseerd tijdens het Erasmiaans Schaakfestijn. Directeur Ridder Dijkshoorn koos van alle jeugdige inzendingen dit spel uit om in het Schaakstukkenmuseum tentoon te stellen en mee te laten dingen naar de ‘grote’ prijzen. Het spel viel erg in de smaak bij de jeugdige bezoekers van het museum. (Foto rechts)

Wedstrijd kleipoppetjesFantasy door Kiki van der Heiden. De winnares van een eerdere editie van de Schaakstukkenontwerpwedstrijd doet opnieuw een gooi naar de prijzen met een creatief ontwerp van klei. De naam geeft het al een beetje weg: de grappige schaakstukken stellen fantasiefiguurtjes voor. (Foto links)

Wedstrijd schot vs britSchotten vs Engelsen door de toen 17-jarige Ivanka Kovacs. Maakte Ivanka in het verleden samen met vriendin Kiki schaakspellen voor de ontwerpwedstrijd, dit jaar doet ze het alleen. En haar door de film Braveheart geïnspireerde poging is zeer de moeite waard. De gedetailleerde figuurtjes (kom naar het museum en kijk eens goed naar de woeste gezichtjes) konden op bewondering rekenen van de bezoekers. (Foto rechts)

Wedstrijd doppenRecycling door F.G. Melink. Het favoriete spel van de milieubewuste museumbezoeker. Melink heeft al zijn schaakstukken opgebouwd uit tweedehands doppen in allerlei soorten en maten. De gekleurde doppen, met een robuuste oranje koning aan het hoofd, gaan de strijd aan met de zwarte doppen. (Foto links)


Prijsuitreiking 8 maart 2014

Maar wie is de winnaar van de Schaakstukkenontwerpwedstrijd 2013? Dat maakt directeur Ridder Dijkshoorn bekend tijdens de Rotterdamse Museumnacht op zaterdag 8 maart 2014. De deelnemers krijgen dan ook hun prijzen uitgereikt in het Schaakstukkenmuseum. Komt dus allemaal naar het museum tijdens deze feestelijke avond.

En voor wie geïnspireerd is geraakt door de creatieve ontwerpen: je kunt nog meedoen aan de Schaakstukkenontwerpwedstrijd van 2014. In het weekend van 1 en 2 maart kunnen de ontwerpen ingeleverd worden bij het Schaakstukkenmuseum, Overblaak 94 te Rotterdam. En wie weet win jij  wel de hoofdprijs van € 1000,- of een van de andere prijzen!

Door Marjolein Overmeer