Dierendag blijft niet onopgemerkt in het Schaakstukkenmuseum. Dit jaar koos directeur Ridder Dijkshoorn het speelse Snoopy-schaakspel om in het zonnetje te zetten. Hij vertelt waarom de personages van dit kleurrijke schaakspel hem charmeren.

spiritueel met paardenRidder: “4 oktober dierendag, een datum die ik niet onopgemerkt voorbij kan laten gaan. Al was het maar omdat ik lid ben van en stemmer op de Partij voor de Dieren en uitgever van het kwartaalblad Spiritueel met paarden, niet ongemerkt voorbij kan laten gaan. Maar over welk dier of dieren zal ik het hebben: iedereen weet dat er in elk schaakspel vier paarden voorkomen.  Op een eerdere dierendag hebben we al het schaakspel van honden en katten besproken. Verder zijn ook het Engelse National Trust schaakspel, met de indrukwekkende inheemse vogels, en het schaakspel van wilde dieren en uit Blijdorp al aan bod gekomen..”

“‘Neem Snoopy,’ opperde Marjolein Overmeer, de schrijfster van het merendeel van de artikelen over schaakspellen uit het Schaakstukkenmuseum. Tja, Snoopy, de trouwe viervoeter die een belangrijke rol speelt in de strip Peanuts. In het Nederlands vertaald onder de naam Klein Grut, maar in de volksmond beter bekend als Charley Brown. Vroeger een algemeen bekende strip, maar nu moet je er naar zoeken in tweedehandsboekwinkels en antiquariaten.”

snoopy and CB“Snoopy slijt in de strip zijn leven grotendeels op het dak van zijn hondenhok, waar hij door deze ‘ledigheid’ tot diepe inzichten komt. Daarnaast figureert de neurotische Charley Brown. De jongen komt op een zeker moment tot de conclusie dat zijn angsten ook al last van angsten hebben. Net als bij een depressie persoon in zijn favoriete houding met het hoofd voorover gebogen, ‘want als ik mijn hoofd fier rechtop houdt, voelt dat lang niet zo lekker aan’.”

“Charley krijgt harde, maar soms ook wijze lessen van de zelfbenoemde psychiater Lucy, een meisje uit de buurt. Ze houdt spreekuur in een marktkraampje met het bordje The doctor is in. Door deze lessen kan Charley soms een troost zijn voor Linus, het broertje van Lucy, die het door haar dominante gedrag ook hard te verduren heeft. Als Linus besluit met een knapzak de wijde wereld in te trekken, wijst Charley hem erop dat de nachten best koud kunnen zijn in de open lucht. Linus komt dan ook tot de realistische conclusie: ‘So, you can’t fight Cityhall?!’”

“Meer weten over de belevenissen van dit Klein Grut: grijp elke kans aan om een stripboekje van hen te kopen voordat dit cultuurgoed geheel in de vergetelheid geraakt. En kom langs bij het Schaakstukkenmuseum om hun beeltenis in 3D te aanschouwen. En tja, in navolging van de wijze hond Snoopy lopen er inmiddels ook al dan niet wijze katten rond in de huidige stripverhalen. Voorbeeld doet volgen.”
Artikel 11 foto 1

Door Ridder Dijkshoorn